09.03.2020
4 min læsetid

Seniorer er jaget vildt i staten

Medlemmer, der har rundet 50 år, er voldsomt overrepræsenterede, når de statslige arbejdsgivere afskediger medarbejdere. Det viser en ny opgørelse over opsigelsessager i 2019, som IDA har lavet

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Ældre mand på café

Ingeniør, naturvidenskabelig kandidat eller it-specialist og grå i toppen? Så står du oftere for skud, når arbejdsgivere indenfor både det offentlige og private afskediger medarbejdere. Men de +50-årige medlemmer er i særlig grad overrepræsenterede, når de statslige arbejdsgivere afskediger medarbejdere. Det viser en opgørelse over opsigelsessager i 2019, som IDA har lavet. 

Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA, mener, at tallene flugter umådeligt dårligt med budskaberne fra store dele af det politiske landskab om, at hovedparten af danskerne skal blive længere på arbejdsmarkedet i takt med, at vi lever længere. Han mener, at især de offentlige arbejdsgivere har et særligt ansvar for at skabe et arbejdsmarked, hvor der også er plads til medarbejdere, der er +50 år.

”Det lugter af aldersdiskrimination, når de statslige arbejdsgivere fører kniven så dybt blandt de ældste medarbejdere, når afskedigelserne rammer. Det er ikke godt nok, og det rimer meget skidt med intentionerne om, at vi skal skabe et rummeligt arbejdsmarked, hvor vi alle skal blive så længe som muligt. Pensionsalderen vil stige for rigtig mange mennesker på arbejdsmarkedet, og det kræver, at jobbene også er der, og seniorerne også får del i den nødvendige efteruddannelse. Dette gælder både i den private og offentlige sektor, og man må forvente, at staten som arbejdsgiver går forrest og medvirker til at skabe et arbejdsmarked, der også inkluderer seniorer,” siger han.

IDAs opgørelse over opsigelsessager i 2019 viser, at mens 1,38 pct. af de statsligt ansatte medlemmer under 50 år, blev afskediget i det forgangne år, så blev 2,34 pct. af de +50-årige medlemmer i staten prikket i samme periode. Risikoen for en fyreseddel er altså 70 pct. højere for de +50 årige sammenlignet med deres yngre kolleger.

Morten Thiessen mener, at udviklingen er både kortsigtet og paradoksal.

”Vi står med en mangel på mange typer af ingeniører og vi ved, at de både offentlige og private arbejdsgivere melder om store udfordringer med at tiltrække de rette ingeniørkompetencer. Samtidig har vi egne undersøgelser, som dokumenterer, at arbejdsgiverne ofte peger på seniorerne som en væsentlig ressource og værdsætter deres rutine, viden, stabilitet og overblik. Det hænger ikke sammen,” siger Morten Thiessen.