Ulla måtte ikke se sin mor: Så fandt hun selv en løsning

Civilingeniør Ulla Thomsen ville ikke acceptere, at hun hverken kunne se eller tale direkte med sin mor, så hun byggede en smart samtaleboks, der gjorde begge dele muligt. Nu vil hun give alle landets ældre samme mulighed.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Ulla Thomsens seneste tilføjelse til sin samtalevæg er et berøringsfelt, så plejehjemmets beboere nu også kan kan mærke deres pårørende. (Foto: Privat)

Skal din gamle mor lide af ensomhed eller risikere at blive smittet med corona?

Det dilemma har mange danskere stået i, siden corona-pandemien gjorde sit indtog. For situationen krævede – som statsminister Mette Frederiksen udtrykte det på et pressemøde – at vi bad ”de svageste om at være de stærkeste”.

Det ramte også civilingeniør Ulla Thomsen og hendes 89-årige mor, der var vant til at se hinanden jævnligt på plejehjemmet i Odense.

”Fra den ene dag til den anden var gamle mennesker på plejehjem som min mor lukket inde og kunne ikke få besøg af deres pårørende,” husker Ulla Thomsen.

”En ting er, at de skal beskyttes mod corona. Det er jeg fuldstændig med på. Men mange af dem er jo i den sidste del af deres liv. Og at de i den periode skal være afskåret fra deres pårørende, det er jo helt forkert,” siger Ulla Thomsen, der til dagligt arbejder i Novo Nordisk.

Det var jo en sjov opgave. På den måde er jeg jo ingeniør-nørd nok. Og jeg synes faktisk, man kan skabe en god stemning omkring de her ruder.

Ulla Thomsen,
Civilingeniør, Novo Nordisk

En top-corona-sikret samtaleboks

58-årige Ulla Thomsen gik straks i tænkeboksen. 5 dage efter Danmark var blevet lukket ned, sendte hun en mail til moderens plejehjem om en spæd idé, hun havde fået: En top-corona-sikret samtaleboks.

”De synes, det var en knaldgod ide, men de var bange for prisen. Da vi nåede hen i nærheden af påsken, kunne jeg godt se, at det her ville trække ud. Og så kom jeg med et nyt tilbud til dem om at installere en løsning kvit og frit,” forklarer Ulla Thomsen.

Over nogle lange aftener fik Ulla Thomsen tegnet en skitse af samtaleboksen. Den er bygget op omkring en udgangsdør i den ene ende og en væg med en plexiglasrude i den anden med ventilation og HEPA-filter til at rense luften. I bunden af ruden stikker en bordplade ud til begge sider, som de ældre og deres pårørende så kan sidde omkring uden fare for at smitte hinanden.

Med hjælp fra sin nevø, der er tømrer, stod samtaleboksen færdig blot en uge efter, hun havde sig besluttet for at gøre det selv. Finansieringen af byggematerialerne sørgede familien Thomsen også for.

Nu kan Ulla Thomsen og hendes mor se hinanden uden bekymringer. Og resultatet er hun også godt tilfreds med.

”Det var jo en sjov opgave. På den måde er jeg jo ingeniør-nørd nok. Og jeg synes faktisk, man kan skabe en god stemning omkring de her ruder, hvor man kan se hinanden.” fortæller hun.

Nu er det bare at få samtaleboksen ud til glæde for hele landet. Men det har krævet flere modifikationer.

Alle har ret til en samtaleboks

Ren luft er langt fra et fremmed fænomen for Ulla Thomsen. I sit arbejde for Novo Nordisk er hendes opgave at sikre ren luft i den farmaceutiske produktion, som kræver meget sterile forhold. Og så har hun med en baggrund som smed – det sorte fag, som hun kalder det – også selv hænderne skruet godt på.

Ulla Thomsen

58 år

Udlært som smed på Svendborg Skibshydraulik i 1983 og har blandt andet været med til at bygge den første udstilling på Experimentarium.

Uddannet civilingeniør fra DTU i 1996.

Har arbejdet med ren luft på Novo Nordisk siden 2003.

Kirsten Jørgensen ser sin svigermor, Edith Jørgensen, for første gang siden nedlukningen på plejehjemmet i Valby, der har installeret Ulla Thomsens nye samtalevæg. (Foto: Novo Nordisk)

Men det gjorde også, at den første udgave af samtaleboksen blev så avanceret, at den ikke er nem at få råd til for de plejehjem i Danmark, som ikke har en familien Thomsen tilknyttet.

”Den første løsning, jeg fik installeret på min mors plejehjem, var med inspiration fra de teknologier, vi bruger i pharma, så man sidder i en HEPA-filtreret luftstrøm. Men jeg kunne godt se, at den her løsning ikke var til at kopiere. Den var alt for dyr og besværlig at installere,” forklarer hun.

Fra samtaleboks til samtalevæg

Derfor gik Ulla Thomsen i gang med at lave en simplere løsning. Målet var at sænke de samlede omkostninger til byggematerialer til 5.000 kroner. Og det lykkedes.

Løsningen er nu opbygget over et simpelt skillevægsskelet, og navnet er derfor også ændret til en "samtalevæg". Væggen beklædes på begge sider med en vindspærre, der sikrer en god lydtransmission samt et trykudligningsfelt med et fint filtermedie og et polycarbonat synsfelt.

I stedet for ventilator og HEPA-filter til beskyttelse mod virusoverførsel er der afskærmet helt for direkte luftoverførsel mellem de to sider af skillevæggen.

Seneste tilføjelse er et berøringsfelt (se billede), der giver brugerne mulighed for at mærke hinanden gennem to tynde lag dug.

Skal ikke tjene penge på den

Næste skridt er nu at få udbredt kendskabet til samtalevæggen. Derfor har Ulla Thomsen lavet hjemmesiden samtalevaeggen.dk, hvor opskriften ligger frit tilgængelig i bedste open source-stil.

”Jeg prøver bare at få den bredt ud, og jeg samarbejder med alle, der vil. Offentlige, andre non-for-profit og så har jeg også snakket med flere kommercielle folk, som har spurgt til, hvordan vi kan arbejde sammen,” siger hun.

Men livet for Ulla Thomsens mor er selvfølgelig mere end at se sin datter i en samtaleboks på 5 kvadratmeter.

”Det næste hun gerne vil, er at komme ud. Og det arbejder min søster så med ved at få fat i en bil, som man kan lave en afskærmning indeni,” fortæller Ulla Thomsen.