24.06.2021
4 min læsetid

Michael Løve: Det er blevet ildeset at sende mails i sommerferien

En kollektiv pause hver sommer er med til at skabe ro for de ansatte i Netto og Salling Group. ”Jeg kunne aldrig finde på at sende opfølgningsmails ud og pålægge folk almindelige opgaver i ferien”, fortæller Michael Løve, der er topchef i Netto.

Anders Kjøller

af Anders Kjøller

Michael Løve, Executive Vice President i Netto International.

Når Michael Løve holder sommerferie, kan han ikke undgå at tjekke sin mail et par gange om dagen. Når først man er ”blevet leder på et vist niveau, er man nødt til at være tilgængelig altid”, som han forklarer.

Men de to-tre gange om dagen, hvor han fisker telefonen frem og skimmer sin indbakke, er ingenting sammenlignet med til hverdag, og han gør en dyd ud af ikke selv at sende mails selv, medmindre det er bydende nødvendigt.

”Jeg begynder ikke at rydde op i min indbakke, og jeg kunne aldrig finde på at sende opfølgningsmails ud og pålægge folk almindelige opgaver i ferien”.

Det handler om, at Michael Løve prioriterer sin ferie, men det er også en politik i hele Netto og Salling Group, at sommermånederne skal være et pusterum i organisationen. Derfor er politikken, at alle ledere over et vist niveau skal holde deres ferie inden for den samme periode på seks uger, hvis det er muligt.

”Hvis de fleste ledere holder ferie, så giver det også ro i resten af organisationen til at holde en uforstyrret ferie.”

”Så er der stille i en afgrænset periode, hvor det kun er større uforudsete hændelser, som for alvor trækker os til tastaturet” forklarer Michael Løve over telefonen fra Tyskland.

CV: Michael Løve

2017–: Executive Vice President, Netto International

2015–2017: Administrerende direktør, B & Q (Kingfisher) Storbritannien og Irland

2014–2015: COO, Coop Danmark

2011–2014: Kædedirektør, SuperBrugsen, Coop Danmark

2009–2011: COO, Københavns Lufthavne
2003–2009, Forskellige stillinger i Coop Danmark, herunder Logistikdirektør

Uddannelse: Cand.Polyt, Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

Jeg oplever simpelthen ikke, at det er cool at sende mails i sin ferie. Det er tværtimod ildeset at underholde sine kolleger med mails, fordi man lige skal rydde og i indbakken.

Michael Løve,
Executive Vice president, Netto International

Oprindeligt blev politikken – der også gælder for efterårs- og vinterferien – indført for at undgå en ujævn bemanding i organisationen.

”Før i tiden bredte ferierne sig ud over en lang periode med det resultat, at der ofte manglede en nøgleperson eller beslutningstager på et projekt. Derfor var der mange ting, der gik i stå over en meget længere periode. Det blev vi trætte af, og derfor indførte vi, at man tilstræber at holde sin primære ferie inden for et mere snævert tidsrum”.

”Vores oplevelse var, at det fik virksomheden til at køre bedre, men sideeffekten er, at folk også slapper mere af på ferien, fordi alle andre også holder fri.

Sommerferien er unik

Michael Løve har haft topstillinger i Danmark og udlandet, men han har ikke tidligere været i en organisation, hvor ferien blev vægtet lige så højt som i Salling Group. Her er forventningen, at alle tager tre ugers sommerferie, og at den allerhelst skal være sammenhængende.

De mange ugers pause gør det nemmere at restituere helt, hvilket er et unikt dansk gode, som vi ifølge Michael Løve skal sætte pris på.

”Jeg har arbejdet og boet i England og USA, og der har man slet ikke den samme tradition. Der holder man én uges ferie eller i helt usædvanlige tilfælde to.

Men der er ingen tvivl om, at man kommer ned i et helt andet gear, når man holder fri i tre sammenhængende uger”.

”Ferien bliver heller ikke så forjaget. Jeg oplever selv, at en vinterferie godt kan være lidt hektisk. Man skal pakke hurtigt ned og ud ad døren, og man er kun væk i en uge. Det er stadigvæk en rigtig dejlig ferie, men den er mere intens”.

”Der er en sommerferie mere afslappende. Du kan give dig god tid til at rejse og komme lidt længere væk, og du har ikke noget mod at ”spilde” en dag på bare at hænge ud, hvis du har tre ugers ferie”.

Travlhed er ikke længere et statussymbol

Selvom ferien vægter højt, er det ikke muligt at frede alle medarbejdere hen over hele sommeren. Særligt ikke, hvis de har en lederstilling, for der dukker af og til opgaver op i ferieperioden, der skal løses.

”Jeg har ikke en forventning om, at man tjekker sin mail konstant, men man skal kunne tage telefonen, hvis der sker noget væsentligt. Som leder har man et ansvar, og det forsvinder ikke fordi man har ferie”.

En ny undersøgelse viser, at hver anden dansker er tilgængelig i ferien på mail og telefon, men Michael Løve oplever ikke selv, at det er et problem blandt sine medarbejdere. En af forklaringerne er, at det ikke længere er et ideal hele tiden at have travlt med arbejdet.

”Jeg oplever ikke, at det er cool at sende mails i sin ferie. Det er tværtimod ildeset at underholde sine kolleger med mails, fordi man lige skal rydde og i indbakken. Det er simpelthen dårlig stil”.

”Før finanskrisen i 2008 kan jeg godt huske, at der var en kultur med at arbejde virkelig meget for at demonstrere, at man var på hele tiden. Men i takt med at folk nu virkelig er på hele tiden, så er det ikke længere imponerende at kunne belemre folk med unødige spørgsmål og mails hele tiden”.

Den ændring er ifølge Michael Løve del af et større skift på arbejdsmarkedet, hvor flere har fået en forståelse for, at der skal være balance mellem arbejde og fritid. Heldigvis – for selv den bedste sommerferie kan ifølge ham ikke gøre op for et helt år med for meget arbejde.

”Hvis man lever et liv, hvor man i hverdagen ikke har balance mellem det at slappe af og være aktiv, så tror jeg ikke, at en ferie kompenserer for det. Man kan ikke bare have fri i tre uger og så tro, at man er nulstillet til et nyt år. Jeg tror, at det er vigtigt, at man i hele sit arbejdsliv formår at skabe en balance, hvor man også får slappet tilstrækkeligt af i weekender og om aftenen”.