Gode råd til at forhandle løn

For nogle er lønsamtalen en fest, mens det for andre mildest talt er grænseoverskridende. Men de fleste kommer på et tidspunkt til at forhandle om deres løn. Læs mere her og få argumenter og hjælp til lønforhandlingen.

Lønforhandling handler om forberedelse af argumenter. Om at kende dine styrker og gode resultater til bunds og have evne, vilje og lyst til at fortælle om dem. Det fortæller Camilla Fenger Roed, der er forhandlingschef i afdelingen Rådgivning Offentlig i IDA. Hun vil i det følgende give dig hjælp til, hvordan du når dine mål ved næste lønsamtale.

Sørg løbende for at gøre opmærksom på dine successer

Camilla Fenger Roed,
Forhandlingschef, IDA

Faktisk er hver dag på jobbet en forhandlingssituation, selvom de fleste ikke tænker over det. Hvis du løbende sørger for at gøre opmærksom på dine succeser ved for eksempel at sende mailen med de gode evalueringer på dit projekt eller rosen fra den eksterne samarbejdspartner videre til din chef, skaber du et solidt fundament for lønforhandlingerne.

  1. IDA Lønberegner

    Beregn hvor meget du skal have i løn

  2. IDA Firmastatistik

    Se lønniveauet i landets større virksomheder

Vær velforberedt til forhandlingen

Inden du går til ind til lønforhandlingen, skal du forberede dine argumenter grundigt og gøre dig klart, hvad du er værd. Du kan kigge på lønstatistikkerne for dit fag og din branche. Ligesom du skal gøre det klart, hvad du vil fremhæve ved din egen indsats.

Har virksomheden vækstet på grund af din indsats? Er der andre dele af organisationen, der profiterer af dit arbejde? Har du taget ansvaret for større projekter? Har du taget en efteruddannelse, der har givet dig brugbare nye kompetencer? Kort sagt; hvilke argumenter kan du bruge til at hive en lønforhøjelse hjem.

Du kan også tale med kolleger og venner om, hvad der er et realistisk niveau baseret på virksomhedens økonomi og strategier for fremtiden. Du kan for eksempel ikke forvente en lønforhøjelse, hvis der lige har været en stor fyringsrunde.

Nyuddannet?

Det kan være angstprovokerende at skulle forhandle løn som nyuddannet. Men det er afgørende for hele din karriere, at du får sat barren rigtigt første gang.

Få gode råd til din første lønforhandling.

Det giver sjældent pote at nedgøre andre

Camilla Fenger Roed,
Forhandlingschef, IDA

Du skal ikke sammenligne dig med andre

Det er fristende at sige, at Ursula på 3. sal får 5.000 kroner mere i løn om måneden end dig, selvom du synes, at din indsats er bedre. Men det giver sjældent pote at nedgøre andre. Argumenterne skal altid hvile på din egen indsats, for de fleste chefer vil alligevel aldrig gå ind og diskutere andre medarbejderes indsats og lønniveau.

Kom med et ambitiøst og realistisk udspil

Det er vigtigt, at du kommer med et ambitiøst og realistisk lønudspil. Ambitiøst, så der er noget at give af – og realistisk, så ledelsen kan komme dig i møde.

Hvis du kommer med en lønudspil, hvor du forventer 10.000 kroner ekstra om måneden, så vil chefen nok kigge på dig, som om du var faldet ned fra månen. Men samtidig skal du ikke være så selvudslettende, så det virker som om, du ikke selv tror på dig selv. 

Det handler om at have fornemmelse for, hvor virksomheden er. Er det en offentlig virksomhed, hvor den samlede lønpulje er på 10.000 kroner, skal man jo ramme et niveau, som ledelsen har chance for at honorere.

Høj løn er ikke lig med glæde

Vidste du, at du på et tidspunkt når dertil, hvor en højere indkomst ikke giver dig mere glæde?

Læs om, hvor meget du skal tjene for at føle dig tilfreds.

Hvis chefen siger, at din løn svarer til din indsats, skal du have et modsvar parat

Camilla Fenger Roed,
Forhandlingschef, IDA

Forvent modstand og stå fast

Du må ikke lade dig slå ud, hvis du møder modstand under lønforhandlingen. Hvis chefen siger, at din løn svarer til din indsats, skal du have et modsvar parat. Du skal argumentere for, at du mener, at du fortjener mere i løn, og derefter finder du hurtigt ud af, om chefens afvisning skyldes, at dit konkrete ønske til lønnen bare skal justeres lidt, eller om en lønstigning slet ikke kan komme på tale.

Find alternativer  til penge

Kan du ikke få ekstra i lønningsposen, så kan du alternativt tænke på ferie, telefon, parkeringsplads, avis, efteruddannelse eller noget helt andet som supplement til lønnen.

I mange virksomheder er de såkaldt fleksible lønpakker blevet populære for medarbejdere såvel som ledelse.

Fleksible lønpakker

Mere ferie, firmabil eller ny viden - læs om, hvad du ellers kan forhandle med

Lyt og find fælles fodslag

Kunsten er, at du under en lønforhandling skal lytte til, hvad chefen siger. På den måde kan du fornemme, om der er mulighed for, at I kan nå til enighed. Det er ærgerligt at komme til at acceptere mindre i løn, fordi I taler ved siden af hinanden, så sørg for at stille spørgsmål, så du kan få uddybet det, du ikke forstår.

Vær konstruktiv og fattet

Løn er og bliver et konkret målbart udtryk for, hvad andre mener, du er værd. Derfor kan løn også fremkalde stærke følelser hos den enkelte.

Uanset hvor skuffet du er over resultatet af lønforhandlingen, skal du bevare hovedet koldt og være konstruktiv.

Det nytter ikke noget at bebrejde chefen eller at udvise et alt for negativt kropssprog, for det kan skabe dårlig stemning efterfølgende.

Løn er et følsomt emne

Det er ikke din løncheck, der giver dig lyst og energi til at gå på arbejde hver dag. Løn er nemlig ikke en motivationsfaktor i sig selv, viser forskning.

Løn sætter følelserne i kog.

De fleste lønforhandlinger ender med et kompromis

Camilla Fenger Roed,
Forhandlingschef, IDA

Tænk fremad

Du må acceptere, at du ikke får mere i løn, men du skal spørge ind til, hvordan du så kommer i betragtning til næste lønforhandling. Hvad skal du gøre mere eller mindre af? De fleste lønforhandlinger ender med en form for kompromis, og det vigtigste er, I begge har en følelse af, at aftalen er rimelig.

Tilmeld dig Det Gode Arbejdsliv

Få artikler og gode råd til, hvordan du skaber et bedre arbejdsliv. Nyhedsbrevet er for dig, der arbejder som højtuddannet vidensarbejder.
  • Arbejdsvilkår
  • Gode råd
  • Trivsel
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbreve her

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

Opdaterede tal

Lønstatistik 2020 - tjek din løn

Med IDAs Lønstatistik kan du se, hvad IDA-medlemmer med forskellige profiler tjener i gennemsnit. Brug værktøjet til din næste lønforhandling.

Tjek lønstatistik