It-kyndige kan let omgå sessionslogning

Omfattende overvågning af danskernes adfærd på nettet er ikke vejen frem

Justitsministeriets planer om at genindføre den omfattende registrering af danskernes aktivitet på internettet vil ikke effektivt hjælpe med at finde kriminelle. Det vil nemlig alt for let kunne omgås, og desuden er der fare for at den indsamlede mængde data om borgernes adfærd misbruges.

Sådan lyder vurderingen i en rundspørge blandt 170 fagfolk med høj faglig viden om sessionslogning, som Ingeniørforeningen har foretaget.

IDAs it-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg mener, at fagfolkenes tilkendegivelser bør gøre et indtryk på fortalerne for sessionslogning på Christiansborg.

”Det er helt centrale kritikpunkter, der bør sætte spørgsmålstegn ved hele idéen om, at man igen vil overvåge hver eneste dansker, hver gang de har surfet på enten computer, tablet eller mobiltelefon. Det er der ingen, der er tjent med, og desuden lyder vurderingen, at det vil være stærkt begrænset, hvad der overhovedet vil komme ud af det. Retssikkerhedsmæssigt vil det også være et kæmpe tilbageskridt,” siger han.

I undersøgelsen svarer langt hovedparten af it-specialisterne, at de selv vil kunne omgå sessionslogning, hvis det skulle blive aktuelt, og at it-kyndige i almindelighed vil kunne gøre det samme. Det stiller endnu et stort spørgsmålstegn ved formålet med hele projektet, mener Jørn Guldberg,

”Når næsten 9 ud af 10 fagfolk er helt eller delvist enige i, at det vil være let for it-kyndige at undgå at blive logget, så er det igen svært at få øje på, hvilke former for kriminalitet det er, som den foreslåede sessionslogning skal fange i opløbet,” siger han.

Overvågningen af danskernes adfærd på nettet, som blev afskaffet i 2014, da den havde vist sig ikke at leve op til formålet. EU-Domstolen har desuden erklæret EU's logningsdirektiv, der pålagde alle EU-stater at logge borgernes teledata, for ugyldigt.

Hovedresultater fra undersøgelsen

  • 80 procent mener ikke, at det nye forslag om sessionslogning er et tiltag, der effektivt vil hjælpe med at finde kriminelle. Kun 12 procent mener, at det effektivt vil hjælpe med at finde kriminelle
  • 87 procent er helt eller delvis enige i, at det vil være let for it-kyndige at undgå at blive logget
  • 83 procent af eksperterne vil selv være i stand til, at undgå at blive logget
  • 84 procent mener, at Sessionslogning vil være en overtrædelse af grænsen for danske borgeres privatliv.
  • 87 procent mener, at der er risiko for at oplysninger om borgernes adfærd misbruges
  • 91 procent mener, at det vil være for dyrt at indføre sessionslogning i forhold til, hvad man får ud af logningen
  • 72 procent mener, det vil betyde færre investeringer i bedre mobildækning og højhastigheds-bredbånd, hvis omkostningerne komme til at hvile på teleselskaberne

Hent undersøgelsen 'Sessionslogning 2016' (pdf )