1 ud af 10 overser vigtig digital post

Hver 10. dansker har oplevet at misse vigtig information fra det offentlige, fordi de ikke tjekker deres digitale post, viser en ny undersøgelse.

Digitale breve med tilbud om institutionsplads, henvendelser om offentlige ydelser eller andre vigtige informationer går tabt i danskernes e-boks, fordi 1 ud af 10 ikke får læst de breve, der havner i deres digitale postkasse. Det viser en undersøgelse fra IDA, som har spurgt 2.051 repræsentativt udvalgte personer mellem 18 og 70 år.

”Det kan have alvorlige konsekvenser, hvis du ikke tjekker din e-boks jævnligt. En bøde på 1.000 kroner for ikke at møde op til session er måske til at overleve, mens mistede sygedagpenge eller nedsættelse af kontanthjælp kan betyde op ned på den enkeltes økonomi. Desuden tror jeg, at en overset vuggestueplads kan give store udfordringer for familie- og arbejdslivet,” siger IDAs it-sikkerhedsekspert, Jørn Guldberg.

Det er især den yngre generation mellem 18 og 24 år, der ikke får frekventeret e-boks, og det kan handle om, at de unge er vant til at være online hele tiden, og informationerne bare kører i en lind strøm uden et særligt login.

”En sms kan hurtigt gå i glemmebogen, og når der er en analog barriere i form af et papkort som NemID, så kan det være en af forklaringerne på, at man ikke lige får tjekket den ellers vigtige post,” siger Jørn Guldberg.

Han opfordrer borgerne til at have opdateret samtlige oplysninger i e-boks, så de bliver adviseret via så mange kanaler, som overhovedet muligt. På den måde er man faktisk sikret bedre, end hvis man kun modtager et rigtigt brev med posten.

”Men det ændrer ikke på, at det offentlige i visse tilfælde til fordel for alle parter kan supplere den digitale kommunikation med enten et brev eller et telefonopkald. I Brønderslev og Mariagerfjord har kommunerne eksempelvis enten ringet eller sendt et papirbrev til de borgere, der ikke havde betalt ejendomsskat, og det kan jo i sidste ende være til fordel for alle, selv om det er stik imod den offentlige digitaliseringsindsats,” siger Jørn Guldberg.

Har du oplevet at gå glip af vigtig information fra det offentlige, så du fx har mistet ydelser, plads i køen til børnepasning eller andre alvorlige konsekvenser, fordi du ikke har læst breve, du har modtaget som digital post?

FAKTA:

Af de 4,8 mio. danske borgere over 15 år, som er omfattet af 'Lov om Offentlig Digital Post', er: 

  • 4.325.170 (90,2 %) tilmeldt Digital Post fra det offentlige.
  • 460.321 (9,6 %) fritaget fra Digital Post fra det offentlige.