Danskerne vil fritage elbiler for afgifter

2 ud af 3 danskere vil gerne have fjernet afgiften på el-biler, og endnu flere mener, at Danmark bør arbejde målrettet på at forbyde benzin- og dieselbiler allerede i 2030

Den stigende registreringsafgift på elbilerne er ikke noget, der tiltaler danskerne. Det viser en undersøgelse som Userneeds foretaget blandt godt 2.000 danskere for IDA.

Stik mod de politiske forventninger gik salget af elbiler nærmest i stå sidste år, efter at registreringsafgiften steg med 20 %, og fra 1. januar i år er afgiften oppe på 40 %, hvilket får IDAs formand Thomas Damkjær Petersen til at frygte for hele elbils-markedet herhjemme.

”Udviklingen var frem mod 2016 i både antal og procent lige begyndt at gå den rigtige vej. Regeringen forventede, at der sidste år ville blive solgt 1.800 elbiler, men antallet ender et sted mellem 1.200 og 1.300. Man kan derfor ikke sige, at der fra Christiansborg er skabt de rette betingelser for udbredelse af elbiler,” siger han.

I undersøgelsen angiver 70 % af danskerne desuden, at Danmark bør arbejde målrettet på helt at udfase benzin- og dieselbiler allerede fra 2030.

”Det svarer jo til de toner, man hører fra andre europæiske lande, og jeg kunne godt tænke mig, at Danmark også får en mere langsigtet og ambitiøs tilgang til problematikken. Det synes jeg, at vi skylder både befolkningen og branchen,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Kort før jul forsøgte Radikale Venstre uden held, at få skatteministeren til at fastfryse registreringsafgiften på elbiler. Partierne bag aftalen skal dog møde igen i midten af denne måned.


Mange lande omkring os arbejder målrettet på at udfase benzin- og dieselbiler allerede fra 2030, og i stedet satse på el/brint biler. Mener du at Danmark bør gør det samme?

Befolkningsundersøgelse gennemført af Userneeds for IDA, december 2016, 2.013 svar